Warm pasen



Het ziet er niet naar uit dat we morgen een warme pasen zullen hebben. Maar ik zorgde alvast voor een 'warm' paasontbijt. Heb je nog even tijd vanmiddag (of vanavond), dan is dit recept een warme aanrader! Je hoeft er zeker geen baktalent voor te zijn. Ik kreeg het recept van een naaivriendin die dit jaar bakles volgt. 
Klaaskoeken, is dat eigenlijk bekend in heel het land of is het dan toch eerder een streekproduct? Leonie leerde onlangs over streekproducten en volgens haar zijn klaaskoeken iets typisch voor onze streek. 
In mijn jonge jaren kon je klaaskoeken enkel rond de sinterklaasperiode krijgen, logisch hé!  Mijn moeder had een lichte verslaving voor deze koeken en ze werden dan ook bij verschillende bakkers getest. Ik herinner me ook hoe je dan plots kerststerren, valentijnsharten en paaskoeken kon krijgen. 'Commerce boven traditie'...

Voor wie het allemaal traditioneel aanpakt, dit is de werkwijze (maar voor wie het met wat minder inspanning wil, lees toch nog even door!):   
   Klaaskoeken
Benodigdheden:
·         550 g witte bloem (bijv. Surfina Plus – Aveve)
·        1200 gr suiker
·         1 pakje vanillesuiker (=8 gr)
·         2 eitjes 
·         deegvocht:
o   1,25 dl water
o   1,25 dl melk
·         85 gr boter (boerenboter of ‘bakken en braden’)
·         1 pakje verse gist (=42 gr, bruggeman))
·         6 gr zout
Bereiding:
·         Doe 1/3 van de bloem in de mengkom.
·         Verwarm het deegvocht lichtjes (= lichaamstemperatuur à meer dan 40°C maakt de gistwerking kapot). Voeg er 1 losgeklopte eitje en gist bij.
·         Giet dit bij de bloem en meng kort tot je een deegpapje verkrijgt.
·         Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en doe ze er in nootjes bij. (De boter eventueel voorzichtig laten smelten in de microgolf op 200W.)
·         Voeg ook de suiker (incl. vanillesuiker) toe en meng tot alles is opgenomen.
·         Meng er beetje per beetje de overige bloem onder en voeg tot slot het zout toe.
·         Kneed verder tot je een vliesje kunt vormen (ongeveer 20 minuten goed doorkneden). (Om te checken of je een vliesje kunt maken, neem je een stukje deeg en probeer je dit zo dun mogelijk uit te rekken. Als het quasi doorzichtig is, is het deeg goed gekneed.)
·         Voeg eventueel wat water toe als het deeg te vast is, of bloem als het te slap is.
·          Leg het deeg op een bebloemde tafel of in de mengkom en dek het af met plastiekfolie. (Opgepast: een koude ondergrond is uit den boze… Bij koud weer kun je het je kom zelfs op de verwarming plaatsen.) Tip: plastiekfolie rechtstreeks op het deeg leggen, niet over de kom spannen.
·         Laat het deeg 20 minuten rijzen (1e voorrijs). (Het deeg zal ongeveer verdubbeld zijn.)

·         Strooi opnieuw een klein beetje bloem op het aanrecht, sla het deeg door met de vlakke hand en plooi het opnieuw dicht. (Tip: als je met een grote hoeveelheid deeg werkt, verdeel je het deeg best in kleinere porties. Zo kan je portie per portie verwerken en kan de rest nog even rijzen.)
·         Rol het deeg uit tot op een 1,5 cm dikte.
·          Maak vormpjes, leg deze op een bakplaat met boterpapier. (Tip: Bol de restjes deeg terug op en laat die 15 minuten rusten vooraleer je er opnieuw vormpjes uitsteekt. Bij een grote hoeveelheid deeg kun je ondertussen een andere stuk deeg verwerken.)
·         Strijk de koeken in met eistrijksel vooraleer je ze in de oven laat rijzen. (Als je dit net voor het afbakken zou doen, is de kans groot dat je koeken inzakken.)

·         Zet de oven nu op 35°C (onder- en bovenwarmte) en laat de koeken rijzen in de huishoudoven (eindrijs). (Indien de oven niet op 35°C kan staan, laat je de oven eerst voorverwarmen tot 50°C. Daarna schakel je de oven uit en schuif je er de koeken in.)
Plaats een ondiepe, vuurvaste ovenschotel onderaan de oven en vul die met kokend water.
·         Laat rijzen gedurende 35 à 40 minuten en controleer of het deeg voldoende gerezen is.
(Indien je oven niet op 35°C kan staan, haal je de koeken halverwege even uit en trek je de temperatuur nog even op tot 50°C. Vooraleer je de koeken dan terug in de oven zet, schakel je de oven terug uit.)
 ·         Haal de vuurvaste schotel en de koeken uit de oven en zet die laatste op een warme, tochtvrije plaats.
·         Laat de oven voorverwarmen tot 200°C (hete lucht).  
·         Wanneer de oven heet is, bak je ze gedurende 10 minuten. Je bakt best bakplaat per bakplaat af. (Hou dit de eerste keer in de gaten, varieert van oven tot oven... à Controleer even met een dunne breinaald...)
·         Haal de koeken uit de oven en laat ze even afkoelen op de bakplaat zodat je ze niet stuk duwt. (Je kunt natuurlijk ook een bakspaan gebruiken om die op een rooster te leggen.)

 Heb je het opgemerkt? Ik laat mijn broodbakmachine het werk doen (of even goed je keukenrobot). Ik doe het vocht (met ei en gist) eerst in de mengkom, dan de bloem en de suiker en bovenop het zout (want in het begin mogen het zout en de gist niet bij elkaar omwille van de gistwerking). 
Met deze hoeveelheden maakte ik vandaag 20 stuks. Voor wie het liever wat groter ziet, je kan alle hoeveelheden verdubbelen en de 'paasklaaskoeken' invriezen.


Het broodmandje in al zijn glorie! Wie hier al langer leest herinnert zich nog dit project! De vintagestof met fuchia bleek heel goed te matchen. En ik had veel (heel veel) van die stof! Er volgt dus nog meer ... , het broodmandje dat je hier ziet zal dan ook maar eenmalig als broodmandje dienst doen!



Fijn paasfeest morgen! 
 

Reacties

  1. Dankjewel voor het recept! Dat gaat hier zeker uitgetest worden. Bij ons hebben ze rond Kerstmis totemannen, een soort kerstbrood in de vorm van een ingebakerde baby. Vaak worden er dan suikerparels en rozijnen aan het deeg toegevoegd.
    Je mandje ziet er heel fleurig uit. Mag ik vragen wat jij als versteviging gebruikt hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet hoe het heet, gekocht in de soldeur in Kortrijk, dun met structuur en stevig, wordt op lengte verkocht.

      Verwijderen
  2. En die prachtige klaaskoeken (wij kennen dat hier ook hoor ;-) ) liggen in een vrolijk warm mandje !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er overheerlijk uit!!Fijne Passen voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij moet dat vast en zeker een geweldige lekker geur teweegbrengen bij jullie thuis, ze zien er overheerlijk uit! geweldig mooi mandje, fijne paasdagen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, geeft een heerlijke geur in huis, zo vergeet je het koude weer even. Echt eens proberen!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts