Kabels

Oh wat heeft de zoon lang moeten wachten op zijn sjaal. Twee jaar geleden breide ik voor de man een sjaal. En toen wou Matteo er ook één. In zijn peuterjaren kreeg hij er ook al eens één, maar daar zijn blijkbaar geen herinneringen aan blijven hangen. Grotere kinderen, die onthouden al eens langer. Met een 'foefke' kom ik er niet meer van af! Oei, typte ik nu een obsceen woord? Nee, 'k ben het toch maar even gaan opzoeken  ;-)
Nu herinner ik me nog heel goed hoe ik eens 'nieuwe' snoepkes aan de kassa van den 'Unic' wilde, ons moe zei dat ze er al had gekocht. Je kan het al raden hé, een 'foefke'. Hoeveel maanden ik nadien nog gevraagd heb waar ze nu die 'snoepkes' gelegd had en ze telkens volhield dat ze ze gekocht had maar niet meer terug vond ...
Zo verging het ook een beetje met de sjaal, de ene keer ging ik er weldra aan beginnen, de andere keer waren er de schouderproblemen, ... Maar dit jaar kreeg ik dit boek in mijn handen en mijn vingers kriebelden al.
En toen begon ik aan de muts. Mama, ik wil wel een sjaal hoor! Komt goed jongen. Maar eerst nog de juiste breinaalden en ook nog een beetje breivaardigheden terug ophalen.
Want de sjaal van de man, dat was simpel, gewoon de 'rijstkorrelsteek', maar in 'goed gemutst' stond zo'n tof exemplaar met kabels. En kabels, dat deed ik moeiteloos toen ik een jaar of 11 (?) was, maar nu was me dat toch even ontgaan.
Een afspraakje met de breiende buurvrouw later had ik het weer te pakken. Die kabels, dat is niet zo moeilijk hoor, maar wel opperste concentratie!


Nu besef ik dat ik ook wat youtube-filmpjes had kunnen bekijken, maar wat is er mooier dan je vaardigheden aan elkaar doorgeven ... 


Een avondje of 4 breien leverde me zo'n 50 cm 'kabels' op en toen moest ik beslissen. De full cable scarf of de 1/3rd cable scarf. En nu had ik de logica aan mijn zijde, 2/3 rechts breien zorgt er volgens mij voor om de sjaal makkelijker rond de hals te slaan. Want kabels, dat heeft ook een 'slechte' kant. Bij deze leg je de schone kant van voor en sla je dan de lange kant willekeurig rond. Makkelijk. En het moet gezegd, de zoon, die let er dus duidelijk op als hij hem aandoet. Een beetje trots dus (en ook heel content en dus mama ook hé).


En toen had ik nog wol over voor een muts. Geen beanie zoals deze, nee, dat zag hij toch echt niet zitten. Ik vond hem er wel mee staan, maar hij moet hem natuurlijk dragen hé. Een gewone muts wilde hij (hoewel hij ook daar de noodzaak niet echt van in zag, want hij had toch nog 2 mutsen liggen ... redeneert al als een echte man ...)Een uurtje werk, denk ik. En met een beetje hulp in het begin van de zoon, dubbel tellen, dat is zijn ding!Net op tijd klaar voor de jaarlijkse 'St-Maartentocht', de snoepronde bij de plaatselijke zelfstandigen. Dat is weer eens een verhaal voor later, jeugdsentiment en folklore ...

Reacties

 1. Kijk, daar kan ik nu eens geen weg mee, met draad ;). Om maar te zeggen dat ik het een heel schone sjaal vind en een zeer grote bewondering voor jou heb dat jij daar zeer goed weg mee kunt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de lagere school geleerd ... zelfs de jongens moesten dat doen!

   Verwijderen
  2. Oh, ik leerde dat ook bij juf Frieda -haha-; ik was alleen niet zo'n goeie student vrees is...

   Verwijderen
  3. Ik was wel een strever, denk ik.

   Verwijderen
 2. Super knap! Daar durf ik niet aan te beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O is so sweety :) I like it. I like grey color.

  http://bajkimajki.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, hoor! Ik ben vorige winter ook begonnen aan een sjaal en die ligt hier nu ergens in de kast te wachten tot ik de nodige goesting (en tijd) gevonden heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauwh! Zoooo mooi! *jaloers*wou dat ik 't ook kon*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar jij zou dat kunnen, Katja! Breilessen zijn weer erg in trek!

   Verwijderen
 6. Zie, dat vind ik nu ongelooflijk dat je dat kunt! Zo schoon zeg. En zo ingewikkeld dat me dat lijkt. Prachtig, echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar dit is dan ook echt een héle mooie kabel ! Zo fijn dat hij zijn sjaal met zoveel trots draagt !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel schone sjaal, en dat ge zo'n muts breit in een uurke, onbegrijpelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor die kabels is duidelijk geduld nodig, maar het is het resultaat zeker waard! Supercool!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow! Lijkt me ongelofelijk moeilijk! En zo regelmatig dat jouw breiwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik dan te danken aan de breilessen in de lagere school. Ik stam nog uit de tijd dat we elke week handwerk hadden!

   Verwijderen
 11. Are you looking for free Twitter Re-tweets?
  Did you know that you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FREE by registering on You Like Hits?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts