Pin it & make it # 2 de pinnemuts #3 lekker eten # 4 eco

Een week voorbij en veel gepind en gemaakt, in voor- en tegenspoed ...

Plots kregen we dan toch een winter onder onze neus geduwd met koudere temperaturen, rukwinden en onweersbuien ... maar geen vlokje sneeuw ... bij ons.

Onvoorspelbaar weer, dat was zeker!
Maandag zou het in het westen droog blijven na de middag ...

We kwamen als twee verzopen katjes thuis, Leonie en ik.
Ik had tenminste nog droog haar, maar de dochter die heeft geen kap aan haar jas en toen vond ik deze pin.

Enkele uren later begon ik een oude kinderjas te ontmantelen.


Wat?
Een combinatie van een kap met sjaal
Board?
mutsen, hoeden, petten
Tijd?
1 u 30' , die 30' door de zelfgemaakte fluopaspel
Aanpassingen?
Fluopaspel uit een fluostrook van een reclame fluojasje
Materiaal?
De kap haalde ik uit de mouwen van een kinderjas, de sjaal uit het rugpand. Ook de voering van de jas werd gebruikt. Ik wilde een waterdichte en warme kap (de stof heeft een laag wattine). 
Score?
***
De handleiding is heel netjes, maar de kap zelf ... tja, daar zit een ei op ... dat ligt misschien ook wel aan het feit dat ik er persé een stugge paspel in wilde verwerken.
We deponeren de kapsjaal (sorry, de sjaal kan je hier niet zien) in de fietstas van Leonie. Wie let nu op de elegantie van een kap als het pijpestelen regent?


Wat?
Vegetarisch eenpansgerecht met verrassend smaakpalet
Board?
Pin it & make it
Aanpassingen?
Onbedoeld, de dag nadien vonden we twee avocado's in de koelkast. Vergeten :-( 
Een goede reden om het nog eens opnieuw te maken!
Score?
*****
Zelfs zonder de avocado's een heel lekker gerecht. Volgende keer iets grotere hoeveelheden (maar we hebben hier dan ook goede eters)


Wat?
Azijn en natriumbicarbonaat als wasmiddel
Board?
spik en span
Materiaal?
Azijn in het wasmiddelbakje, natriumbicarbonaat in het bakje voor wasverzachter en een minimumhoeveelheid wasmiddel in de wastrommel zelf
Score?
?????
Ik gebruik nog zelden wasverzachter. Ooit gelezen dat daar nogal veel chemische stoffen in zitten en dus niet erg gezond is. Om de handdoeken zacht te houden steek ik die altijd enkele minuutjes in de droogkast, net voor ze helemaal droog zijn. 
De handdoeken zijn inderdaad zacht. De azijn zou helpen de bacterieën te doden (*). Nu heeft de was geen geur. Misschien moet ik nog eens op zoek gaan hoe ik ook een lekker,  maar vooral gezond geurtje kan toevoegen. Mocht je tips hebben ...

(*) Onlangs zag ik in het nieuws een reportage over wassen op lage temperaturen. Bij 20 à 30° wassen met moderne waspoeders levert een prima resultaat. Alleen zijn de bacteriën niet gedood, maar het gaat dan ook om bacteriën die sowieso constant op je huid zitten ... en dus geen enkel probleem vormen. Alleen als er ziektekiemen in huis zijn werd er aangeraden op 60° te wassen. Ik was handdoeken en slipjes altijd op 60°. Het onderwerp interesseert me wel, dus geef me gerust nog extra raad!

(**) Na het lezen van enkele reacties ging ik nog eens op zoek naar meer informatie. En inderdaad, je kan de middelen beter omkeren. Ik gebruikte ook al regelmatig azijn als wasverzachter. Eén nadeel, ik vind dat je was dan toch wat naar azijn ruikt. Ik las al ergens om een beetje etherisch olie te gebruiken bij het azijn. Sowieso blijkt het natriumcarbonaat ideaal om je was en je wasmachine te ontsmetten!
Reacties

 1. Tiens, is het niet natriumbicarbonaat in het wasmiddelbakje en azijn in het wasverzachterbakje? Dat is toch hoe ik het doe... Misschien doe ik het al al die tijd fout... Groene dreft helpt trouwens geweldig tegen vetvlekken en ander hardnekkig vuil. Op die manier moet je geen wasmiddel gebruiken. Je kan ook zeepschilfers kopen in een drogisterij. Ik doe een paar druppels etherische olie bij de azijn die,ik gebruik als wasverzachter, dan ruikt de was lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vroeger ook geleerd dat azijn een goedkope wasverzachter is. En al vaak gedaan ook! Goed resultaat!
   Afwasmiddel gebruik ik ook bij vetvlekken, een goeie, want die goedkopere merken, die ook minder de vaat ontvetten, doen het dan bij vlekken ook niet zo super!
   Op tijd eens een kookwas doen op 90°, goed voor de bacteriën, maar oh zo broodnodig voor de wasmachine, anders gaat de machine na een tijd niet meer fris ruiken binnenin en je was natuurlijk ook niet dan!

   Verwijderen
  2. Nog even verder gezocht en inderdaad, je kan de producten beter omwisselen! Bedankt voor de tips. Ik gebruikte inderdaad ook al regelmatig azijn als wasverzachter, alleen jammer dat dit toch ook een beetje een azijngeur in de was achterlaat!

   Verwijderen
 2. Leuk gedaan die kap en wie kijkt er naar de vorm als het water met bakken uit de hemel valt. Aan een vervangmiddel voor mijn wasmiddel zal ik mij niet riskeren, dat zou verkeerd aflopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai,3 pin's in één keer, gij zijt precies op dreef? :-) Die kap, die moet ik onthouden. En die avocado's? Dat kende ik al ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts