Duplicaat

Kunnen naaien, dat wilde ik al van kindsbeen. Met een moeder die lerares 'snit en naad' was, zag ik natuurlijk het één en ander. De vele blaadjes met oefeningen en patroonstudies fascineerden me, maar nog veel meer had ik interesse voor het machien! Mijn moeder had in mijn kinderjaren nog een naaimachine met tafel en aan de andere kant stond een industriële overlock (waar eigenlijk bijna niet mee te werken viel, want het draden van deze laatste was een serieus karwei). Regelmatig ging ik mee naar die grote school met de vele naadklassen, er werden grote evenementen georganiseerd en ik mocht er elk jaar 'schitteren' in den défilé! En daar waar ooit die gerenomeerde 'textielschool' stond, rees enkele jaren geleden een groots shoppingcenter uit de grond.
Uren bracht ik helemaal alleen door in die naaikamer en verzon ik kinderlijke maaksels (zonder veel afwerking), af en toe kreeg ik serieus op mijn oren omdat ik er weer eens de draad had laten 'inslaan' en het dan een hele klus bleek om deze weer helemaal uit te peuteren ...  Ik zeurde regelmatig om eens een echt stuk te mogen maken, maar mijn moeder die had daar helemaal geen zin in, om thuis ook nog eens 'haar werk' te doen. Al gauw werd ik toch 'knipverantwoordelijke'. Ik mocht de patroondelen uit de stof knippen en deed dat graag, alleen al maar omdat die grote stofschaar zo'n mooi geluid maakte bij het knippen.
Als kers op de taart maakte ik uiteindelijk in het 6de leerjaar een echt bloesje.
En toen trok ik naar de middelbare school en kwam ik terecht in de laatste lichting van het 'VSO' (algemene vakken). In het eerste jaar 'borduurde' ik in het complementair uur nog een tafelkleedje vol overgave (nu ik eraan denk, ik hoop toch dat mijn moeder dat niet in een opkuiswoede heeft weggedaan, het was wel een eigen ontwerp hé). En toen viel het voor vele jaren stil.
Ik denk dat ik 10 jaar geleden 'de draad letterlijk weer opnam' toen ik in De Colruyt aan de kassa verleid werd tot het kopen van een borduurwerkje (dat trouwens nooit afraakte). Nog even later kreeg ik voor mijn dertigste verjaardag een haakboek. Bij het haken van de derde sprei viel deze goesting blijkbaar stil (ik heb ondertussen een 40-tal granny-squares, hoog tijd om dit eens af te werken!).
Ondertussen volg ik al voor het zevende jaar naailes. Toen onze jongste welgeteld 10 dagen oud was, ging ik naar mijn eerste naailes. Er moet al heel wat gebeuren om mij mijn naailes te laten overslaan. Er wordt heel wat afgetetterd (dat zal wel bij alle naaiclubjes zo zijn), we leren er veel bij (en niet alleen over naaien) en we doen inspiratie bij elkaar op. We hebben echt veel aan elkaar!
Greet maakte enkele weken terug een shirt voor haar dochter. Ik trok het eens aan en vond de stoffencombinatie en het model meteen heel leuk. Een shirt dat ik heel graag zou dragen. Jammer genoeg had ze het laatste stukje van de stof gekocht (in het 'vuil kot in Luigne'). Ik had geluk, ik kreeg een lapje nog net groot genoeg voor een tweede voorpand! Bedankt, Greet! De groene gebreide stof kon ik wel nog op de kop tikken. En zo komt het dat er van dit truitje ondertussen 2 stuks bestaan!


Ik twijfelde even of ik er een rolkraag zou aannaaien, maar maakte uiteindelijk uit het restje nog een cirkelsjaaltje. En ik ben er content mee ;-)
Heb je niet veel tijd? Dit shirt is een echte aanrader want heel weinig werk en toch voldoening. Het patroon vind je in de knipmode 09/2013!
Reacties

 1. ge staat er keigoed mee!
  schoon verteld ook, over uw kinderjaren enzo !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Staat je beeldig!!!! Leuk tekstje trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De groene kleur is nieuw voor jou, denk ik toch,... maar het groen staat je wel.
  Opnieuw heel geslaagd !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die knipmode heb ik liggen, ik sla hem meteen eens open. En als je nog steeds zo van het geluid van de stofschaar houdt heb ik wel een jobje voor jou ;-) Patroonknippen, bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi truitje!!
  Geestig om te lezen hoe jouw 'naaiperiodes' geëvolueerd zijn. Maar een kind wekt naaien blijkbaar in vele gevallen op (ook bij mij).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heel mooi truitje hoor.en in dat vuil kot . Daar ga ik ook eens naartoe moeten gaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts