Sewing with kids: The tutorial

2013 is nu echt van start gegaan, de nieuwjaarsbrieven werden voorgelezen, de cadeautjes (grotendeels) uitgedeeld. Tijd dus om te verklappen waar we enkele weken geleden met het vierde leerjaar zo vlijtig aan hebben gewerkt. De kinderen maakten een potloodpennenzak, in viervoud dan nog wel.Voor de kenners, dit doet je waarschijnlijk wel een beetje aan dit denken ... alleen werd het zakje sterk vereenvoudigd door de juf . Kinderen hoeven niet te sukkelen met ritsen en kleine stukjes. En eigenlijk willen ze ook zoveel mogelijk zelf doen. Goed te doen met een hele klas (mits wat helpende handen ...), maar zeker ook eens gezellig thuis met zoon of dochter. Instant resultaat verzekerd!

Even uitleggen ...

Je hebt nodig:

 • 3 lapjes stof van 20 cm op 10 cm en 2 lapjes stof van 10 cm op 10 cm.  

Tip: Je krijgt het mooiste resultaat als je een steviger stofje gebruikt (bv. gordijnstof), maar je kan een dunner stofje natuurlijk ook verstevigen met vlieseline. 

 • 1 grotere knoop
Zo doen jullie het:

 • Strijk van een groot lapje één korte kant ongeveer 1 cm om en bestik op 'persvoetbreedte'.    De andere lapjes kan je eventueel locken of zigzaggen. Voor grote groepen kan een kartelschaar ook handig zijn.  De kleine lapjes heb ik nog maar aan één kant gelockt.    
 • Stik de lapjes zoals hiernaast aan elkaar (mag weer op persvoetbreedte) en strijk de naadjes open.

  Tip: In de klas mochten de kinderen strijken onder het toeziend oog van de juf, er werd wel een eenvoudig strijkijzer gebruikt en geen stoomstrijkijzer!
   
 •  Leg het kortste stuk op het langste stuk met de naadjes aan de buitenkant. Speld de naadjes bij 'geel' en 'wit' vast zodat de naadjes mooi plat blijven bij het stikken.

  Bij een grote groep en bandwerk mag je het hier gerust wat minder nauw nemen!

 • Sla het 'roze' stuk om zodat het boven het gestikte zoompje ligt. Hoe verder je het overslaat, hoe kleiner straks het klepje wordt. Steek opnieuw 2 speldjes.

 
 •  Nu wordt het leuk: Stik de vorm van je pennezak, start bij nummer 1 (persvoetbreedte), volg bij de vorm van de punt de potloodlijnen die ik al eerder tekende (dit vind ik het makkelijkst). Zet daarvoor in het midden van de witte stof en punt en verbind met de zijkant van het 'gele'. Keer terug tot bij nummer 2.
  In de klas konden de kinderen ook een kartonnen vorm gebruiken waarrond ze tekenden met potlood.
 
 •  Knip op ongeveer een cm van het stiksel de witte stof weg, aan de punt nog iets meer (let op dat je niet in het stiksel zit!). Ook aan de roze hoekjes mag je een klein stukje wegknippen (opnieuw niet in het stiksel!).
  Je zou deze punt ook kunnen locken, maar niet zo nodig omdat het schuin van draad is geknipt!

 •  Spannend, keer zowel de 'roze' klep als de pennenzak zelf binnenstebuiten en strijk opnieuw uit. We zijn er bijna!
 • In het klepje maak je een knoopsgat voldoende groot voor de knoop die je voorziet.
  Ook dit kunnen de kinderen dikwijls zelf, zeker als je machine een half-automatisch of automatisch knoopsgat kan maken.
  Naai de knoop op het zakje.
  Ook dit deden de kinderen zelf, ze leerden al in 'hoekjeswerk' een knoop aannaaien.
  tip: Om knopen met een steeltje aan te naaien kan je een tandenstokertje meenaaien en losmaken voor je het steeltje wil maken.

 • Nu ben je bijna klaar. Het puntje werd met een textielstift (of alcoholstift) getekend!


   

Zo zag de nieuwjaarsbrief eruit. De  kinderen legden zelf de potloden (in groepjes), ze maakten een hartje, een ster en een kerstboom! Hun mooiste handschrift mochten ze in de kast laten zitten!


Met de basiswerkwijze kan je natuurlijk nog veel meer doen, de 'punt' moet er natuurlijk niet aan, je kan de grootte van je lapjes aanpassen zodat je een fototasje, een handtasje (met een gehaakte of gevlochten riem?), ... krijgt; je kan de tasjes pimpen met flockfolie of buttons; je kan ... Maar dat laat ik aan jullie over!
Ik zie dit ook als een leuk extraatje om een 'bon' in te verpakken als je naar een feestje gaat ...
Benieuwd naar jullie resultaat, laat maar zien!!!


Reacties

 1. Leuke pennenzakjes en de brief is ook heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Keigoede ideetjes
  Ga ik onthouden voor volgend jaar
  Creatieve juf zeg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, juf Sofie gaat er echt voor! We zijn heel blij dat Leonie bij haar in klas mag zitten!

   Verwijderen
 3. Dat ga ik onthouden want die pennenzakjes zijn supertof!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sofie Vansteenkiste6 januari 2013 om 21:48

  Superleuk om dit te ontdekken! Leonietje zal vast en zeker fier zijn op haar mama als deze site morgenochtend tevoorschijn komt op ons digitaal schoolbord...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amaai, daar zullen de kinderen en de juf nogal hun werk aan gehad hebben (en jij ook), maar het resultaat is zo mooi ! Apetrots zullen ze stuk voor stuk geweest zijn toen ze hun nieuwjaarsbrief mochten voorlezen ... en terecht !!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts