Een groentje met oranje en een mini tutorial

Al een week of zes geleden rolde er nog eens een kleine meisjesjurkje van onder mijn naaimachine. Ik vind het eigenlijk altijd heel leuk om nog eens in een kleiner maatje iets te maken. Voor de 4-jarige jarige, maakte ik een maatje 5 jaar uit SVDZ 2. Natuurlijk moesten er mouwkapjes bij, de derde keer al, en ik blijf ze leuk vinden.


De meisjes hier thuis wisten te vertellen dat het petekindje heel graag zwierrokjes heeft. Tja, dat leek me heel logisch, welk kleutermeisje wil nu geen zwierrokjes. Ondertussen lieten mijn meiden weten dat ze dat trouwens ook nog heel graag eens zouden hebben ;)
Ideaal, want ik wilde al zo lang eens de cirkelrok in 6 delen proberen en ja, dat valt supergoed! Dat weet ik nu zeker.


De MDH, die behoort tegenwoordig ook tot de denktank 'naaien' hier ten huize. We beslisten dat een oranje riempje het geheel zou afmaken. Ik bedacht een soort symmetrie. De riemlussen maakte ik ongeveer even breed als de tussenstukken, zodat er telkens een streep oranje te zien zou zijn. Het doet me wat denken aan weven. En dat is het ook een beetje, want je hebt wel een sluitspeld nodig om het riempje door de brede riemlussen te halen. Het riempje sluit gewoon op de rug met een kamsnap. Ik wou er eerst nog een strikje over maken, maar dat werd uiteindelijk afgekeurd door 'de denktank'!En zo gebeurde het dat het nichtje ook een jurkje van eigen hand droeg op het feest! Het groen staat haar goed.

Ik vond op mijn fototoestel nog enkele foto's van het naaiproces. De werkwijze van deze kapjes is heel beknopt in het boek van SVDZ 2. En dat heb ik ervaren, toen een vriendin een meer dan schoon jurkje toonde dat ze zelf maakte, alleen wilden de kapjes niet mooi blijven liggen op de schouders. Toen ik zelf een eerste exemplaar maakte, snapte ik waarom. Er wordt nergens vernoemd dat je driehoekjes moet knippen. Dus bij deze, een mini tutorial!Verstevig telkens één kant met vlieseline en stik de kapjes dan rechts tegen rechts op de gebogen kant. Knip dan driehoekjes weg op de naad, tot net voor de stiklijn. Dit zorgt er voor dat je de maantjes goed kan keren en plat strijken!


Let er op om bij het strijken de naad ongeveer één mm naar binnen te strijken. Dit zorgt voor een mooiere afwerking nadien.


Omdat ik wil dat de naad mooi plat blijft, bestik ik dan vanaf de binnenkant de 2 lagen naad smal door op de binnenkant van het kapje, nu ze nog niet bevestigd zijn op het jurkje! Zo zie je geen bestikking op de buitenkant van het kapje, dat vind ik persoonlijk mooier. Op de foto zie je dus de onderkant van het uiteindelijke mouwkapje!

Als de schoudernaden van voor- en achterpand bevestigd zijn, leg je de mouwkapjes op de goede plaats op het bovenstukje, stik je deze al met een eerste (voorlopige) stikking vast, doe dit vrij smal op de kant. Nadien werk je het jurkje verder af met de voering. Zorg ervoor dat de voorlopige stikking dan verborgen zal blijven bij het keren, door op de gewone naadwaarde te stikken.

patroon uit SVDZ 2
Stof van bij Vermiljoenshop


Reacties

 1. Ik krijg ook zin in kleinemeisjesjurkjes met zwierrokken! Gelukkig ken ik al een kandidaatje, nu nog tijd (na de examens, lieve Liv! Zelfs al begrijp je nog niet wat dat zijn en waarom je zo lang moet wachten.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waauw! En die mini-tutorial ga ik pinnen!! Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi zeg!
  ja idd in het boek niet duidelijk..
  ben dol op dat afwisselend riempje, wat een goed idee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo mooi ! (en zo fijn om te lezen dat er nog een extra "denktank" met mooie suggesties bij jullie inwoont).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi kleedje! Dat riempje vind ik super!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zalig zo'n denktank! en kei mooi! Zelf gebruik ik altijd de kartelschaar om zo'n rondingen mooi plat te krijgen, maar dit is volgens mij meer volgens het boekje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey wat een tof detail, dat riempje! Das er eentje om te onthouden!
  Keileuk jurkje!!! De jarige zal blij geweest zijn.

  En ik doe de 'driehoekjes' ook met de kartelschaar. Gaat veel sneller dan zelf driehoekjes knippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi gedaan.
  Ik hou ook van zwierrokjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts