Hoe je een legofanaat wordt ...

Ik kondigde dit bericht al aan!
Hier in huis woont minstens één legofanaat (als ik de normen iets minder streng bekijk, kan ik dat eventueel uitbreiden naar 3).
Mijn legofanaat vroeg om een blogpost.
Hij haalt hier zelf al eens inspiratie op, maar aan eigen creativiteit geen gebrek!


Een bouwpakketje samen steken volgens het plannetje? 
Superleuk en heel leerrijk!

Eigen creaties beginnen maken?
Spannend, supercool, creatief, tijdverslindend EN verslavend!

Maar hoe word je nu een legofanaat?

Het verhaal van onze zoon begon natuurlijk bij het kleine broertje, Duplo!
Ben je nog in de fase van peuters en kleuters, voorzie je kroost dan zeker van een grote basisbox met Duploblokken. Vul aan met één of meerdere bouwplaten.
En ga later ook eens voor een set waarin wat extra accesoires zoals ladders, katrollen, onderstellen met wielen, ... zitten.
Een goed gevulde Duplobox gaat mee voor jaren speelplezier. We deden deze box pas vorig jaar op zolder. Vorige week kwam die toevallig opnieuw beneden (nodig bij een quiz) en dit zorgde alweer voor uren hernieuwd speelplezier, ja, zelfs bij een bijna 11-jarige!
Wij hebben hier van één iets spijt, we haalden nooit de Duplotrein in huis. Jammer!


En dan komt het eerste Legodoosje
Geen idee meer welke doos dat was. Ik denk dat Matteo toen een jaar of 5 was. En hij had meteen de smaak te pakken. Het plannetje volgen lukte prima. Al snel volgden bouwpakketjes voor 7 en 8 jaar. Maar ik zou dat niet forceren, het ene kind is daar sneller mee weg dan het andere. Vergelijk het met stappen ... 
Als je te snel moeilijke bouwdozen aanbiedt, zal het kind dat snel opgeven en de interesse kwijt zijn.

Het plannetje volgen, dat is op zich al leuk. Maar ook wel snel klaar, toch in vergelijking met de kostprijs van het speelgoed.
De zoon, die steekt zo'n kasteel al snel in een uur of 3, 4 in elkaar. Jammer als het nadien alleen maar kan dienen als pronkstuk op het lego-rek.


Hoe moedig je dan het creatief bouwen aan?

Tja, begin met alle sets door elkaar te halen! Ik weet het, dat lijkt aanvankelijk een ramp ... en dat ging hier ook met veel vraagtekens gepaard van mijnentwege toen de MDH dat deed!
De dozen hou je op zolder of doe je gewoon weg. De bouwboekjes hou je in één pakket bij!

We stelden al snel vast dat Matteo toch wel heel erg veel Lego begon te hebben en de bak vulde razendsnel. Met dank aan de peter, ook een Legofanaat, die bij elke gelegenheid graag een aanvulling geeft!
En dan is het natuurlijk steeds moeilijker om volgens plan te bouwen.
De MDH hielp af en toe meezoeken en al snel zaten er hier 2 (of 3, als de jongste er zin in had) uren te zoeken en te bouwen.

Dus sorteerde de zoon zijn voorraad volgens kleur en/of soort. De wielen zitten bv allemaal bij elkaar, de treinsporen, de blauwe, rode, gele, ... stukjes, de mannetjes, de dieren, de hele kleine stukjes.
En dat lijkt perfect te werken.


Ik weet het, strak oogt het niet, al die zakjes. Misschien moeten we toch eens sorteerbakjes aanschaffen. Maar Matteo heeft er alvast helemaal geen erg in.

Niet mijn sterke kant, maar wel die van de MDH, bouw samen de gekste dingen, verander eens bepaalde onderdelen volgens het vaste plan, steek de kleine in gang en eens de ideeën beginnen te rijpen, hebben ze zelfs niet meer door dat je er niet meer bij bent!
De aanzet heeft Matteo ondertussen niet meer nodig! Op elk vrij moment zit hij te prutsen aan zijn legobouwsels.


Geef af en toe eens een voorzet. Ideale plaats is Pinterest. Verrijk je boekenvoorraad eventueel eens met een lego-boek.


Voorzie ook zeker een basisbox met bouwstenen (er bestaan ook variaties zoals sporen, wielen, ...) en ook hier weer enkele bouwplaten!

Wees een verdraagzame mama (en papa)! Een legofanaat in huis is soms wat lastig. Wij hebben geen afzonderlijke speelkamer (wat onze kinderen ook niet leuk zouden vinden ... ze zijn graag beneden, hoewel dit snel aan het veranderen is).
Matteo had de slechte gewoonte om altijd op die plaats te spelen waar het meest passage is, dat hebben we hem ondertussen kunnen afleren.
Sta toe dat de bouwsels blijven staan. Zijn legotrein mag bv wel eens één à twee weken in de zithoek blijven staan. De andere bouwsels kan hij meestal wel ergens in een hoek of op de kast zetten. Een stofzuigerzak controleren is dus ook al eens nodig :-(


Ook op zijn kamer zet Matteo graag zijn Lego-bouwsels uit. Het ideale plaatje van een jongenskamer met enkele mooie stukken heb ik al lang geleden opgeborgen. Het is zijn kamer, dus stappen we er ook dikwijls over zijn treinsporen ...


Hopelijk ook wat verdraagzaamheid bij de poetshulp als je die hebt. Ik vrees dat de mijne al eens in hun haar krabben ...


Anderzijds steek ik af en toe eens een oude tandenborstel in Matteo zijn handen, dan moet hij eens zelf het stof wegpoetsen. Bij beter weer zou ik de hele legovoorraad eens in de wasmachine moeten steken ... Iemand daar ervaring mee?

Matteo heeft vooral Lego city. Hij heeft het nooit gehad voor buitenaardse wezens of starwars of zo ... Hoewel ik denk dat je op deze manier wel eens heel nieuwe figuurtjes en stukken hebt.

En nu is Matteo toe aan een upgrade. Hij heeft al een paar basisversies van Technics. Momenteel spaart hij voor een groot stuk. We konden hem over de streep halen om niet meteen in een stuk te investeren, maar zijn bonnen (van zijn verjaardagsfeestje ea) te sparen tot hij voldoende budget heeft. En dat kan wel even duren, prijzen tot 650€ !! Slik.

Ik kreeg de kans om eens een set Lego mindstorms te ontlenen. Dat heb ik voorzien voor de grote vakantie. Lego mindstorms is een combinatie van programmeren en lego. Benieuwd of hij met zijn 11 jaar al iets kan, zonder overdreven veel hulp.

Nog even een inkijk op één van zijn laatste ontwerpen, een combinatie van zijn twee hobby's, basket en lego.
Hij bouwde een basketveld, doelen, scorebord, tribune, ... met de stukken die hij had. Het veld is voortdurend in verandering. De zijkanten waren al eens wit, de supporters gaan al eens met de armen in de lucht. Een bal (op een buigbaar draadje) hangt in de lucht, ... Een plezier om hem bezig te zien en te genieten. Dan vergeet hij alles en iedereen!
Ik heb een boontje voor het scorebord <3Reacties

 1. Ik heb ook Lego-fanaten in huis!! Hier enkele tips: mijn kinderen hebben een houten plaat met wieltjes eronder waarop zij bouwen en bouwsels op plaatsen. Handig voor het stofzuigen , je rijdt de plaat gewoon aan de kant, onder de zetel, onder het bed...
  Ik steek Lego in een kussensloop met een elastiek er rond zo hupsakee in het wasmachine! Gewoon wassen op het wolwasprogramma, nadien op een handdoek laten drogen. Laatste tip : lego kopen als VIP in de lego-winkel is goedkoper én je spaart punten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo herkenbaar! Blij dat het hier niet alleen is. Overal waar ik ga kom ik lego tegen!
  Hier spaart stan ook voor grote stukken van techniek, er staan er al een paar. Zal handiger zijn na de verhuis, planken genoeg dan op zijn kamer om alles te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks dat ze een meisje is, ook hier een grote Lego-liefhebber.
  Op het werk wassen wij alles (Duplo, ballen vh. ballenbad) in het wasmachine (in een linnen zak).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alle 4 onze kinderen (nu tussen 22 en 30 j) speelden heel veel met Duplo en Lego! Enkele weken geleden haalden we wat Duplo naar beneden voor de kleinzoon. En inderdaad, vooral de trein is een groot succes. Zowel voor de zoon, dochters, schoonkinderen als kleinzoon ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. super! Hier een dochter die interesse begint te hebben in lego friends!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waw, zo knap! Onze 5-jarige zoon is ook aardig op weg (en ik hoop dat hij nooit die geweldige fantasie van hem kwijtgeraakt!).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit doet me terugdenken aan mijn eigen jeugd en ook onze zoon van bijna 6 is gek op lego. Opa en oma hebben de lego waar wij vroeger mee speelden ook al terug van zolder gehaald. Het blijft prachtig speelgoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier 2 lego friendsdochters in huis (en helaas ook 2 katten die het net zo leuk vinden ;-)). Leuk dat jouw zoon er zo creatief mee aan de slag gaat! Zal denk ik een nieuw pinterestbord moeten aanmaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuk! Wij bleven hangen in de duplo-fase, die ging pas de zolder op toen ik bijna 13 was :-) Op de kleuterschool waar ik werkte wasten we 1x per jaar de lego in een kussensloop in de wasmachine. Dat ging prima!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts